Veel mensen hebben ooit een kwast, een verfspuit of -roller in handen gehad om een oppervlak van een (nieuwe) verflaag te voorzien. Maar hoe wordt verf eigenlijk gemaakt? Op die vraag gaan we hier in. Maar eerst praten we over de functies en soorten van verf. De Bell schilderwerken in Etten-Leur is een expert op het gebied van verven.
Functies van verf
Verf kan de volgende functies hebben:
- ter bescherming van een oppervlakte
het doel van verf kan zijn een verlenging van de levensduur van het geverfde materiaal - als decoratie
verf kan dienen om iets te verfraaien - ter signalering
verf kan worden gebruikt om een eigenschap aan te geven. De kleur rood kan bijvoorbeeld als waarschuwing dienen - voor het maken van schilderijen
kunstschilders gebruiken verf voor het maken van schilderijen
Soorten verf
Het soort verf dat we in een bepaald geval gebruiken, hangt onder meer af van het soort materiaal waarvan het oppervlak is gemaakt, dat we van een verflaag gaan voorzien, aan welke invloeden de aangebrachte verf wordt blootgesteld, hoe snel de verf dient te drogen en hoe lang die mee moet gaan. We gebruiken bijvoorbeeld niet dezelfde soort verf voor een boot als voor een verwarmingsradiator in huis. Een schilderij dient natuurlijk lang mee te gaan.
Het maken van verf
Het is bij het maken belangrijk, dat de kleur van verf met een bepaalde code of naam altijd precies dezelfde is. Als iemand een aantal blikken verf gebruikt om een muur te schilderen, dan dient die overal dezelfde kleur te hebben. Verf bestaat doorgaans uit drie delen, die worden gemengd. We praten dan over pigmenten, een bindmiddel en een oplosmiddel. De pigmenten geven de verf de gewenste kleur. Het bindmiddel zorgt ervoor dat de verf na droging op zijn plek blijft. Het oplosmiddel maakt de verf dunner en daardoor eenvoudiger om ermee te werken. Door het mengen van verven kunnen andere kleuren worden gemaakt. De mengverhouding dient dan wel constant te blijven. Een verfspeciaalzaak kan dat voor je doen. Een voorbeeld is De Bell Schilderwerken in Etten-Leur.