Hoe schrijf je de perfecte motivatiebrief?

Voordat je wordt aangenomen bij een baan, moet je eerst een sollicitatieprocedure doorlopen. Een onderdeel van die procedure is het maken van een motivatiebrief. Maar een motivatiebrief is niet zomaar geschreven. Er zijn namelijk veel dingen waar je rekening mee moet houden. Je beschrijft namelijk waarom die baan jou motiveert om daar te gaan werken. 

Voor wie? 

Je moet eerst nagaan voor wie je de brief schrijft. Het is namelijk anders voor elke functie. Voorbeeld Vakmasters Terneuzen biedt als uitzendbureau vaste banen aan. Het is dus van belang dat je de brief aan het bedrijf schrijft en niet aan Vakmasters. Als dat eenmaal besloten is dan kan je beginnen met de inhoud.

Het begin

Je begint natuurlijk met de aanhef. Maar daarna moet je beginnen met de eerste zin. Het is misschien hard, maar als de eerste zin niet goed is dan valt de rest van je brief meestal ook tegen. Je moet gelijk een reden aangeven, waarom ze jou moeten aannemen en waarom jij verschilt van de andere kandidaten. Want als de eerste zin geen interesse opwekt dan zal de rest dat ook niet doen. Verder moet je geen herhalingen uit je cv erin zetten. Kies hooguit een paar punten.

Waarom jij?

Als je eenmaal bent begonnen met schrijven, dan moet je niet vergeten dat je schrijft waarom jij de functie wilt vervullen. Maar ook waarom je dat graag bij dat bedrijf wilt gaan doen. Dat is belangrijk omdat het bedrijf moet weten of jij bij het bedrijf en het team past. Je moet daarbij wel goed researchen. 

Verdere informatie

Als je de brief schrijft, dan moet je het schrijven zoals je het normaal ook doet. Je gaat natuurlijk niet ineens deftige woorden gebruiken als je dat eigenlijk nooit doet. Anders maak je het zo onpersoonlijk en een bedrijf wilt natuurlijk wel weten wie ze gaan aannemen. Daarom moet je je niet gaan voordoen als iemand anders. 

Klaar?

Na het schrijven ben je nog lang niet klaar. Je gaat na het schrijven niet de tekst gelijk opsturen. Je moet het eerst controleren op spelfouten en gebruik van tekens. Verder zet je aan het einde van de brief enkele contactgegevens, zodat ze gemakkelijk contact kunnen opnemen. Met deze tips schrijf je een succesvolle motivatiebrief.

Bericht auteur: studiegids