Na vele discussies en beraad is uiteindelijk de kogel door de kerk. Vanaf 1 september 2015 zal de studiefinanciering door een leenstelsel worden vervangen. Daarover bereikten minister Bussemaker (Onderwijs), regeringspartijen VVD en PvdA en de twee oppositiepartijen D66 en GroenLinks 28 mei 2014 een akkoord over. Maar wat zullen de exacte veranderingen zijn voor studenten?
Veranderingen voor studenten met het nieuwe leenstelsel
-
Studenten zullen vanaf 1 september 2015 geen studiefinanciering meer ontvangen. Momenteel ontvangen studenten die op kamers wonen een basisbeurs van 279,14 euro studenten die nog thuis wonnen krijgen 100,25 euro per maand.
-
Er zullen mogelijkheden worden aangeboden om tegen gunstige rentetarieven geld van de overheid te lenen. Dit wordt door de regering een studievoorschot genoemd.
-
De ov-jaarkaart blijft bestaan, waardoor reizen met het openbaar vervoer gratis blijft. Ook studenten aan het MBO die jonger zijn dan 18 kunnen vanaf 2017 van de ov-kaart gebruik gaan maken. Hierbij zal ook nog extra moeite worden gedaan om studenten te stimuleren om niet tijdens spitsuren te reizen.
-
Het terugbetalen van de lening mag 35 jaar duren, het terugbetalen hoeft pas in te gaan zodra je meer dan het minimumloon verdient. Gemiddeld zullen studenten ongeveer 20 duizend euro gaan lenen. Het terugbetalen zal echter meer worden, omdat dat bedrag exclusief de jaarlijkse rente is.
-
De afbetaling van de lening mag maandelijks niet meer dan 4 procent van het maandinkkomen bedragen. Indien je een handicap of chronische ziekte hebt, kan er na het behalen van je diploma 1200 euro kwijtgescholden worden.
-
Indien je ouders minder dan 46 duizend per jaar verdienen, zal je bovenop je lening je recht blijven behouden op een beurs. Deze beurs zal wel als een gift beschouwd worden. In dit geval zal de aanvullende beurs zelfs met 100 euro omhoog gaan. Indien je ouders nergens te bekken zijn, dan maak je ook aanspraak op deze beurs. De aanvullende beurs is nu 260 euro op kamers en 240 euro voor de thuisblijvers. Deze beurs kan tot 365 euro per maand oplopen.
-
Deze veranderingen zullen voor alle studierichtingen plaatsvinden, of je nou studeert voor commercieel medewerker binnendienst of tandarts of marketing manager.
-
Studenten zullen meer te zeggen krijgen over de uitgaven van hun school Hierbij kunnen zij hun zegje doen of er meer geld moet worden besteedt aan bijvoorbeeld huisvesting, betere docenten of sportvoorzieningen.
-
De overheid zal door de intrede van het leenstelsel minder kosten maken. Het geld dat hierdoor weer vrijkomt, moet zoals afgesproken weer in het onderwijs geinvesteerd worden.
Commercieel medewerker binnendienst