Waarom je animatie goed kunt inzetten op school

Leren, dat werkt voor iedereen anders. Wat we als mens allemaal gemeen hebben, is dat ons brein informatie op een bepaalde manier verwerkt. Om goed in te spelen om dat verwerkingsproces, doe je er als school goed aan om zo nu en dan te werken met animatie. Waarom je animatie zo goed in kunt zetten om het leerproces te bevorderen, dat vertellen we je in dit artikel.

Het verwerkingsproces

Sinds de introductie van het digitale tijdperk merken we dat kinderen steeds slechter worden in hun taal- en rekenvaardigheid. Dat komt onder andere doordat ons brein minder hard hoeft te werken om bepaalde kennis op te slaan; we kunnen simpelweg het internet erbij pakken om dat wat we vergeten zijn op te zoeken. Hoe zorgen we ervoor dat toekomstige generaties hetgeen ze op school leren gemakkelijker kunnen opslaan en onthouden? 

Het is bewezen dat mensen hun aandacht beter kunnen vasthouden bij beelden dan bij woorden en dat deze informatie sneller wordt verwerkt door het brein. Daarnaast zorgt een visuele representatie ervoor dat mensen de informatie beter onthouden. Een goede manier om kinderen te laten leren, is door een animatiefilmpje laten maken. Animatie roept allerlei emoties op die we vervolgens kunnen koppelen aan informatie; zo kunnen we aap – noot – mies een stuk leuker maken én spelen we in op het verwerkingsproces van het brein.

Laten we er wel bij zeggen dat kinderen absoluut zonder rekenmachine of computer moeten leren rekenen en schrijven – sommige dingen leer je nou eenmaal niet alleen digitaal. Hoe je moet rekenen of de uitleg van de basisregels van onze taal, dat kun je natuurlijk wel weer in een animatie vormgeven. Zo breng je twee werelden op een effectieve manier samen.

Versimpelen

De hele dag in de klas zitten en opletten wat de just of meester allemaal te vertellen heeft, dat kan een hele opgave zijn. Er worden op een dag heel wat verschillende onderwerpen besproken, zoals taal, rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis. Kinderen moeten continu schakelen tussen deze onderwerpen en niet elk onderwerp is voor iedereen even makkelijk. Daarnaast zijn sommige onderwerpen lastig om goed uit te leggen.

Informatie versimpelen zodat kinderen het goed kunnen begrijpen, kun je doen door een motion graphic te maken. We hadden net al even over een animatiefilmpje, maar je kunt ook kiezen voor een infographic. Dit is een soort poster – ofwel digitaal, ofwel geprint – waar moeilijke informatie samengevat is. Infographics zijn daarom een goed hulpmiddel om ingewikkelde materie behapbaar te maken en te versimpelen.

Conclusie

De digitale wereld van animatiefilms en infographics kan kinderen helpen om (moeilijke) informatie die ze op school leren beter te begrijpen en op te slaan, omdat ons brein beelden sneller verwerkt dan woorden. We moeten echter niet vergeten dat bepaalde vaardigheden met de hand geoefend zullen moeten worden, zoals schrijven. Breng beide werelden op een efficiënte manier samen en je hebt een geweldige leermethode te pakken!

Bericht auteur: studiegids